menu search

Ahmads resa till Zetup

Ahmad från Aleppo Syrien, tog sig igenom 5 års ingenjörsexamen trots krigets alla fasor. 2015 tvingades han fly, via en smugglarbiljett, en natt, i en liten överlastad båt, på ett stormigt Medelhav. Idag ingår Ahmad i ett av Zetups framgångsrika kundteam Logistics & Shipping.

Kan du berätta om din resa till Sverige?

Jag är född i Syrien och kommer ifrån staden Aleppo. Jag bodde i ett fint område i staden och hela mitt liv bestod av studier, sport och familjen. Min resa mellan Syrien och Sverige var fullt av svårigheter och risker. Det var inte en vanlig resa som när man reser på semester eller i arbetet, utan en tuff resa för en utvandrare som var tvungen att resa och tvingades fly från kriget.

Min familj reste till Turkiet, men jag valde att stanna kvar i Syrien - trots de farliga situationerna - för att avsluta mina universitetsstudier. Jag tog examen på universitet Ebla i den 7 juli 2015, och var därmed efter 5 år färdig ingenjör inom informations- och kommunikationsteknik. Jag flydde sen mellan många länder; Libanon, Turkiet, Grekland, Danmark och till si­­st Sverige. Turkiet och Libanon är gränsländer till Syrien, och jag kunde inte resa till Turkiet direkt eftersom gränserna var stängda. I Turkiet träffade jag min familj igen efter tre år ifrån varann.

Under min vistelse i Turkiet började jag planera resan till Sverige. Jag hade en vän som kommit till Sverige, och han rekommenderade mig att komma hit.

Efter att jag bestämt mig för att resa, började tankarna komma in i mitt huvud på vilket sätt jag skulle ta mig till Sverige. Den enda vägen var att åka en liten båt från Turkiet till Grekland. Min familj ville inte att jag skulle göra den farliga resan över Medelhavet till tryggheten i Sverige, men jag såg ingen annan utväg. Min familj hade försökt bygga upp ett nytt liv i Turkiet, men jag insåg att jag inte kunde skapa en god framtid där. Jag fick kontakt med människosmugglare om var, när och hur jag kunde åka till Grekland med en liten båt.

Jag planerade med människosmugglaren om när vi skulle åka. Dagen för avresan kom - den 24 juli 2015 - och jag kommer aldrig att glömma denna dagen. Det var en liten båt, som var 12 m lång och 3 m bred. Vi var 40 passagerare - de flesta barn och kvinnor - som också ville fly till ett okänt liv på den andra sidan havet.
Resan var på natten och bara månens ljus som glödde över oss. Den tog två timmar över havet men jag upplevde den som två år. Vågarna var höga, barnen skrek och kvinnorna grät hela vägen. Jag minns när två personer föll av båten på grund av de höga vågarna som nästa välte hela båten, men de fångades lyckligtvis upp av de andra passagerna. Slutligen lyckades vi att nå till Greklands kust, och den känslan går inte att beskriva hur glada och lättade vi var just då.

Efter två veckor i Aten lyckades jag med hjälp av en smugglare fly till Köpenhamn via ett flygplan. Från Köpenhamn tog jag tåg till Malmö och där började mitt nya liv i Sverige den 1 sept 2015. Jag bodde i min väns lägenhet i en liten by som heter Hanaskog nära Kristianstad. Efter sju månader flyttade jag till Vänersborg och bodde också där i en annan väns lägenhet, tills jag till slut lyckades få min egen lägenhet i samma stad.

Jag vill säga att fly och leva i ett helt nytt land med nytt språk är inget lätt val. Det kräver en stor ansträngning för att man ska acklimatiseras och integreras i det nya samhället. Särskilt när man har lämnat allt bakom sig (minnen, familj, vänner och livet som man har byggt upp i sitt hemland).

 

Hur har du "förädlat" din examen här i Sverige?

I min ingenjörsexamen från Syrien ingick grundläggande information om programmering, databastekniker, kommunikations- och nätverkstekniker. Samtidigt studerade jag extra kurser inom nätverks- och It-tekniker för att kunna bli specialist. Jag studerade även CCNA (Routing & Switching) och Windows server 2012) som självstudie, och de är mina styrkor inom IT. Här i Sverige studerade jag också en utbildning ”IT-tekniker via blended learning med specialisering inom Office 365 Microsoft klient/server & SharePoint Online” . Samtidigt har jag självklart deltagit i några kurser inom Svenska Språket och nu studerar jag Svenska som andra språk 2 på Vuxenutbildningen.

 

Hur kom du i kontakt med Zetup?

Under min utbildning som IT-tekniker i september 2017 träffade jag Magnus Mollstedt - VD för Varbi via organisationen Double Cup Projekt. Magnus rekommenderade mig praktikplats hos Zetup och kontakten gick via Anders Hultbrand, rekryteringsansvarig på Zetup.

 

Nu har du jobbat här i 4 månader och har verkligen kommit in i teamet? Hur hoppas du att din utvecklingsresa fortsätter här på Zetup?

Jag drömmer om att bli den bästa killen i IT-branschen. Zetup är ett bra ställe och en bra miljö för att ta till sig nya tekniker och utvecklas både personligt och professionellt. Jag hoppas kunna bidra och hjälpa mina kollegor så att även Zetup växer. Jag är glad att få praktisera mina kunskaper här på Zetup, och önskar att jag fortsätter utvecklas. Det känns verkligen som Zetup hjälper mig att nå mitt huvudmål.